Zondag is de 10e en laatste editie van 'Kasterlee Spreukelt' van start gegaan. Het is een zoektocht naar de betekenis van spreuken. Het is een fiets- of autozoektocht van ongeveer 40km voor het hele gezin, of voor een groep vrienden/vriendinnen, met een mooie prijzentafel. Het parcours loopt dit jaar over de drie deelgemeenten van Kasterlee. Dus zonder een zijsprongetje naar een naburige gemeente en je kan om het even waar op het parcours vertrekken. Gemakshalve zijn drie startpunten aangeduid, te weten de drie dorpskernen, Kasterlee, Tielen en Lichtaart.
Deelnemen kan je door een brochure te kopen met een wegbeschrijving naar de 25 stopplaatsen waar een spreukenbord hangt, je treft er ook 16 foto's aan die we bij die stopplaatsen hebben getrokken en een antwoordblad. Hierop noteer je de antwoorden zorgvuldig volgens het reglement dat je ook in de brochure vindt. Wie een origineel antwoordblad instuurt heeft zeker prijs. De deelnemingsprijs is al jaren 6 euro.
Het is een periodetocht, dat betekent dat je deze spreukentocht kan maken van zondag 16 juni tot zondag 29 september. Uiterlijk op 2 oktober moeten de antwoorden binnen zijn in het kantoor van Toerisme Kasterlee, Markt 13 in 2460 Kasterlee. De prijsuitreiking heeft plaats op zaterdag 19 oktober om 20.00u in het Ontmoetingscentrum van Lichtaart. Vanaf 19.00u kunnen de deelnemers hun resultaat afhalen. Wie bij de eerste 100 is, krijgt een prijs in de volgorde van de uitslag tijdens het feestprogramma. Wie niet bij de eerste 100 is mag de prijs onmiddellijk in ontvangst nemen. Prijzen worden niet nagestuurd.
Kasterlee Spreukelt is een idee van Robert Baron Stouthuysen, die tien jaar geleden mensen uitnodigde om mee te werken aan dit initiatief. Zo ontstond het spreukencomité dat al die tijd weinig wijzigingen heeft ondergaan en als een goed geoliede machine elk jaar weer een nieuwe tocht uitwerkte. Dat lijkt een koud kunstje, maar dat is het allerminst : een omloop uitstippelen en nauwkeurig beschrijven, stopplaatsen bepalen, telkens nieuwe spreuken zoeken en foute betekenissen verzinnen, foto's trekken op de stopplaatsen, bordjes laten maken met de spreuken, deze bordjes gaan hangen en weer wegnemen, prijzen kopen, stockeren en op de prijsuitreiking uitstallen, een brochure maken en laten drukken, sponsoring zoeken, brochures verspreiden, allerlei controlefuncties uitoefenen, teksten corrigeren, antwoorden corrigeren, een rangschikking opmaken, een geanimeerde feestavond organiseren met een spreukenspel enz. Dat er dan nog een nauwgezette penningmeester nodig is, kan je wel verstaan. Voor de hele organisatie hebben we ook altijd een beroep kunnen doen op de dienst Toerisme van Kasterlee en ook op de technische dienst van de gemeente.
De eerste zes edities van Kasterlee Spreukelt hebben we - met gewaardeerde steun van het gemeentebestuur - een beeldhouwwedstrijd gekoppeld aan dit evenement. Zo staan er nu zes beeldjes verspreid in onze gemeente, die een spreuk voorstellen, als blijvende getuigen van deze activiteit. Nadien is er een heerlijke spreukelneuzentoch voor kinderen ontworpen, die ook dit jaar nog loopt.
Het spreukencomité bestaat uit Robert Baron Stouthuyzen, voorzitter, Patrick Van Looy, coördinator, Louis Aerden, penningmeester, Jos Baudoin, Luc Claes, Inge Geeraerts, Ann Hermans, Bea Jaenen, Mies Meeus, René Mertens, Walter Otten, Vic Peeters, Ilse Schoenmaekers, Luc Swerts en Walter Van Gorp.De eerste zeven edities was Vic Peeters de coördinator.
Het idee
Hoe kom je erbij om mensen uit te nodigen om te "spreukelen"? Spreukelen is een neologisme : een woord dat in de algemene taal (nog) niet bestaat, maar dat we zelf hebben gelanceerd. Het heeft hier als betekenis : lustig spelen met spreuken. Een spreuk is een kernachtige uitspraak die een levenswijsheid of een vermaning indhoudt. "Spreuken zijn waarheden die je moet hebben ervaren om ermee te kunnen instemmen." Hier passen de 25 spreuken van dit jaar wonderwel in.
Het Nederlands is een spreukrijke taal. Er zijn om en bij de 2800 spreuken geregistreerd, maar taal leeft en zo kunnen er elke dag nieuwe worden uitgevonden. Dat we dit jaar de laatste spreukeltocht organiseren ligt dus niet aan een gebrek aan spreuken. Wel vinden we dat de formule zijn tijd heeft gehad, en op den duur wordt het moeilijk om een voldoende nieuw parcours uit te stippelen. En zeg nu zelf : tien jaar is een mooi getal om af te ronden, toch ?
De laatste spreukeltocht heeft als thema OP 't RANDJE.
Waren de vorige tochten altijd ontwikkeld rond een thema, bv. kunst, molens, oorlog en vrede, water en wind enz.dan is het comité nu de speelse toer opgegaan. Met het thema OP 't RANDJE zou je kunnen denken dat we de randen van het dorp hebben opgezocht, of dat we een aantal randfiguren uit de vergetelheid halen, of gewoon dat we spreuken hebben gezocht met een formulering of een betekenis die we "op 't randje" vinden. Aan de deelnemers om het zelf uit te zoeken, of om gewoon heerlijk te fietsen of een alerte autorit te maken door onze ruime gemeente. Dan ervaar je meteen hoe waar de volgende spreuk is : "Uw avontuur ligt in onze natuur." Tekst & foto's : Jo Stoop / Nnieuws.be